Kakaowy koktajl z nasionami konopi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kakaowy koktajl z nasionami konopi. Ten czekoladowy koktajl jest bogaty w składniki odżywcze, kremowy i bardzo satysfakcjonujący! Jest naturalnie zapakowany w białko roślinne i nasyci nasze brzuszki na długo okres. Ten post jest sponsorowany przez Hemp King.
Zdarza nam się umieszczać w blenderze milion rzeczy i wykonać z nich smoothie lub koktajl, ale czasami miło jest zachować prostotę w wykonywaniu koktajlu. Ten kakaowy koktajl z nasionami konopi wykonany jest z zaledwie garstki składników a efekt…Przekonajmy się!
Nasiona konopi są uważane za super pożywienie. Nasiona mają bogaty profil odżywczy i zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Mają działanie przeciwutleniające i mogą zmniejszając objawy licznych dolegliwości, poprawiając stan serca, skóry i stawów. Nasiona konopi mogą pomóc w radzeniu sobie z depresją i lękiem, pomagają rozluźnić mięśnie i ciało. Związki zawarte w nasionach są korzystne dla prawidłowej pracy serca. Całe nasiona można wykorzystać do wspomagania zdrowego przewodu pokarmowego, dzięki rozpuszczalnemu i nierozpuszczalnemu błonnikowi. Kwas gamma-linolowy zawarty w nasionach konopi jest związany ze zmniejszeniem działania hormonu znanego jako prolaktyna. Hormon prolaktyna jest związany z fizycznymi i emocjonalnymi objawami zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Te nasiona mogą pomóc w zmniejszeniu objawów. Nasiona konopi zapobiegają nawrotom i różnym formom raka. Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Lecznicze właściwości nasion sprawiają, że jest to świetna substancja do łagodzenia bólu podczas chemioterapii. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach konopi to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne występujące w nasionach to: cynk, magnez, fosfor, żelazo, wapń. W nasionach konopi znajdziemy także błonnik, białko oraz kwasy tłuszczowe omega – 3 omega – 6.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mleka migdałowego
– ½ łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki nasion konopi + do posypania
– 1 ½ banana mrożonego
– 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego
– szczypta soli
Do kielicha blendera wlewamy mleko, dodajemy mrożonego banana i pozostałe składniki. Włączamy blender i czekamy aż uzyskamy gładką kremową konsystencję. Z pewnością są osoby co wolą rzadsze koktajle wtedy dodajemy kostki lodu lub wlewamy troszkę więcej mleka. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek i posypujemy nasionami konopi.
Delektujemy się smacznym, zdrowym i kakaowym koktajlem.