Kalafior pieczony w całości.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kalafior pieczony w całości. Pieczony kalafior w całości to świetny dodatek na święta, specjalne okazje i idealny na co dzień do obiadu. Ten kalafior to pyszna przystawka lub dodatek do dania głównego! Ten przepis na kalafior jest bardzo prosty jednak efekty zaskoczą każdego. Pieczony kalafior pięknie prezentuje się na stole i ten cudowny aromat! Każdy będzie prosił o dokładkę pieczonego kalafiora. Kalafior pieczony w całości jest hitem, niezależnie czy jesteśmy mięsożercami i jemy kalafior jako dodatek czy też preferujemy tylko warzywa. Cały pieczony kalafior jest aromatyczny, doskonale upieczony i smakuje pysznie!
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kalafior
– 5 łyżek masła
– 1 łyżeczka bazylii
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka kurkumy
– ½ łyżeczki płatków papryki
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
Odcinamy liście od kalafiora.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wkładamy kalafior i gotujemy go przez 5 minut. Odstawiamy go do lekkiego schłodzenia.
Masło rozpuszczamy i dodajemy przyprawy. Mieszamy.
Kalafior łodygą do góry kładziemy na blaszce do pieczenia i smarujemy na zewnątrz oraz wlewamy delikatnie do środka mieszankę masła, chodzi o to aby przyprawy pokryły całe warzywo. Obracamy kalafior i za pomocą pędzelka równomiernie rozprowadzamy masło.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy go przez 20 minut.
Kalafior pieczony w całości z dodatkiem kurkumy, słodkiej papryki, bazylii, czosnku z odrobiną masła jest to prosty i szybki sposób na przygotowanie kalafiora. Idealny dodatek do obiadu. Pamiętajmy, że kalafior jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy, warto wprowadzić go do diety! Są pewnie też osoby, które nie lubią kalafiora, może to wynikać z faktu, że nie wiedzą jak jak zrobić pyszne danie z tym niesamowitym warzywem.