Kanapka z awokado i jajkiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kanapka z awokado i jajkiem. Kremowa i łatwa w przygotowaniu kanapka z awokado i jajka, idealny pomysł na szybkie śniadanie. Pomyślmy o kremowym, fajnym awokado, o obfitych ugotowanych na twardo jajkach, kawałeczki pora i na koniec natka pietruszki. I to wszystko na jednej zdrowej kromce chleba! To zdrowe wysokobiałkowe śniadanie jest nie tylko pyszne, ale jest także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Idealna kanapka na dobry początek dnia!
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składnik jakie będą nam potrzebne:
– 1 awokado
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżka oleju z awokado
– 2 jajka
– kawałek białej części pora
– natka pietruszki
– sól, pieprz
– 4 kromki chleba pełnoziarnistego
Jajka gotujemy na twardo.
Obrane awokado przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, olej z awokado, sól, pieprz. Zgniatamy za pomocą widelca lub blendera ręcznego na aksamitną masę.
Ugotowane jajka miażdżymy, dodajemy pokrojonego pora, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Kromki chleba smarujemy pastą z awokado, następnie kładziemy pastę jajeczną. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Pyszna kanapka to podstawa! Warto zmienić tradycyjną kanapkę z żółtym serem czy wędliną na tą wysokobiałkową, zdrową kanapkę, która doda nam potrzebnych składników odżywczych z samego rana!