Kanapka z sałatką z ciecierzycy. Sałatka z cieciorki i papryki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kanapka z sałatką z ciecierzycy. Sałatka z cieciorki i papryki. Na początek jest to bezmięsna kanapka! Po drugie jest niezwykle aromatyczna, sycąca i zdrowa i wreszcie po trzecie wystarczą nam proste składniki by cieszyć się pyszną kanapką. Podstawą sałatki na kanapkę jest cieciorka z dodatkiem papryki, cebuli, pomidora oraz marchewki. Wszystko połączone jogurtem greckim z odrobina musztardy. Świetna kanapka z sałatką z ciecierzycy może stanowić pyszne i zdrowe śniadanie, kolację lub przekąskę.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 cebula
– 1 duża marchewka
– ½ papryki
– 2 pomidory
– 1 łyżka musztardy
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz
Ciecierzycę odcedzamy i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy musztardę i jogurt grecki, przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy i nakładamy na kanapkę.
Wyjątkowo prosta kanapka z sałatką z cieciorki i papryki. Ta kanapka z sałatką jest naprawdę łatwa do zrobienia a jak smakuje! Wystarczy kilka minut by wykonać zdrową sałatkę na kanapkę. Czy ktoś jest głodny?