Kandyzowane migdały.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kandyzowane migdały. To jest słodka, zdrowa i smaczna przekąska, która powstaje poprzez prażenie migdałów z miodem i cynamonem. Kandyzowane migdały są tak szybką przekąską i doskonale nadają się do pakowania na wynos. Możemy też wykonać dużą partię migdałów aby służyły jako przystawka lub przekąska dla gości. Kandyzowane migdały to idealne połączenie orzechowej dobroci z nutą słodyczy i cudownego cynamonu. Idealna zdrowa przekąska.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 350 g migdałów
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 ½ łyżeczki soli himalajskiej
– 2 łyżki brązowego cukru
– ¼ szklanki miodu
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Piekarnik nastawiamy na 170°C.
Do garnka wlewamy miód, dodajemy cynamon i imbir. Stawiamy na małym ogniu. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Wsypujemy migdały. Mieszamy i ściągamy z ognia. Migdały posypujemy solą i cukrem brązowym, ponownie mieszamy.
Orzechy równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej przygotowaliśmy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170°C przez 10 – 15 minut.
Upieczone migdały wyciągamy i pozwalamy im ostygnąć. Podrzucamy je kilka razy by uniknąć sklejenia.
Jeśli do pieczenia używamy papieru lub pergaminu spryskujemy go wcześniej oliwą w sprayu i dopiero wtedy wykładamy migdały.
Migdały po schłodzeniu mogą być lepkie, potrząsamy nimi kilka razy na blaszce. Orzechy możemy podawać od razu do jedzenia lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Kandyzowane migdały są nie tylko pyszne ale także bogate w błonnik i białko oraz inne przydatne składniki odżywcze. Tak więc cieszmy się pyszną i smaczną przekąską! Te migdały uzależniają!