Karkówka w ketchupie z papryką i pieczarkami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Karkówka w ketchupie z papryką i pieczarkami. Pyszna, miękka i soczysta. Bardzo aromatyczna. Danie łatwe w wykonaniu, więc każdy sobie z nim poradzi. Rzadko w mojej kuchni serwuję karkówkę, uwielbiam za to indyka i kurczaka. Ale tym razem coś dla odmiany. Za karkówką w szczególności przepadają mężczyźni, jednak duszona może okazać się wspaniałym daniem również dla pań.
Idealne połączenie kilku składników daje nam pyszne danie obiadowe.
Składniki jakich będziemy potrzebować:
– 1 kg karkówki
– 2 cebule
– 500 g pieczarek
– 3 papryki
– 400 ml ketchupu
– sol, pieprz
– olej kokosowy
Karkówkę kroimy plastry i posypujemy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dnie układamy karkówkę, cebule, pokrojone pieczarki i paprykę, całość zalewamy ketchupem. Przykrywamy. Pieczemy 1,5 godziny w 180°C. Podajemy z ryżem, kaszą lub z ziemniakami.
Smaczny, zdrowy obiadek. Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, dłuższy jest jednak czas oczekiwania, a efekt spektakularny!
PYSZNA KARKÓWKA W KETCHUPIE!