Kasza gryczana z sosem marchewkowo-paprykowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kasza gryczana z sosem marchewkowo-paprykowym. Kasze nie bez powodu wracają do łask. Dostarczają nam cennych składników odżywczych oraz zapobiegają chorobom, dlatego często goszczą na moim stole. Uwielbiam je! Idealnie komponują się z sosem mięsno-warzywnymi. Poza tym, że czasami nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie obiadu, a chcę zjeść coś sycącego i zdrowego to to danie jest idealnie się sprawdza.
Składniki:
– 0.5 kg mięsa z piersi indyka
– 2 papryki czerwone
– 1 duża cebula
– 2 duże marchewki
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki śmietany
– Sól, pieprz
– 2 woreczki kaszy gryczanej
Mięso kroimy w kostkę, cebulę i paprykę również kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W garnku gotujemy kaszę gryczaną wg przepisu na opakowaniu.
W garnku podgrzewamy olej, wsypujemy cebulę, jak nam się zeszkli to dodajemy mięso. Jak mięso się ładnie podsmażamy dodajemy paprykę i marchewkę. Dodajemy 1 szklanką wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sól i pieprz.
Do szklanki nalewamy wody ok ¾ , wsypujemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy do potrawy, chwilkę niech się to pod gotuje i dodajemy śmietanę. Jeszcze chwilkę trzymamy potrawę na ogniu i gotowe.
SMACZNA KASZA Z SOSEM MARCHEWKOWO PAPRYKOWYM!