Kawa kokosowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kawa kokosowa. Nic nas tak nie rozgrzeje jak pyszna, gorąca kawa kokosowa. Świeżo parzona kawa z dodatkiem cynamonu i kokosowego mleka oraz masła. Na samą myśl cieknie ślinka! Ta kawa to ciekawy napój o intensywnym aromacie i bogactwie kokosa. Kawa, która nie tylko dobrze smakuje ale także doda nam energii gdy opadamy z sił. Tej mocy zdecydowanie trzeba spróbować!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy
– 1 łyżka syropu klonowego
– szczypta soli
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka masła kokosowego
– 6 łyżek mleka kokosowego
Do blendera wlewamy gorącą kawę, syrop klonowy, mleko kokosowe, masło kokosowe i dodajemy szczyptę soli. Włączamy blender ale zaczynamy od najniższych obrotów, ponieważ kawa jest gorąca i uważamy byśmy się nie poparzyli, stopniowo zwiększamy obroty blendera. Czekamy aż składniki się zmiksują dobrze i przelewamy kawę do kubka. Posypujemy cynamonem.
Ach, ciepło i bogactwo unoszącego się aromatu świeżo parzonej kawy. Pyszna filiżanka kawy by w środku tygodnia nas obudzić a w weekend możemy się nią cieszyć na spokojnie. Jeśli brakuje nam pomysłu na pyszną kawę to ten przepis na kawę kokosową będzie idealnym rozwiązaniem. Fantastycznie spieniona kawa o cudownym smaku kokosa i cynamonu. Pyszna filiżanka kawy o poranku.