Kawa mrożona. Frappe Mocha.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kawa mrożona. Frappe Mocha. Jeśli zastanawiamy się jak zrobić kawę mrożoną to ten prosty przepis na kawę jest idealny. Jest to pyszny orzeźwiający napój, który idealnie nadaje się na ciepłe i słoneczne dni. Jest to deser w filiżance kawy. To obowiązkowy przepis na kawę na lato!
Frappe to po porostu słodka, mrożona kawa zmieszana z mlekiem i espresso. Kawa ta stanowi idealną letnią ucztę. Najbardziej możemy się cieszyć, że nie musimy jechać do kawiarni by zaspokoić swoje pragnienie na Frappe Mocha.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy
– 2 łyżki kakao (niesłodzone)
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– szczypta soli himalajskiej
– kostki lodu
– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
– ¼ szklanki mleka migdałowego
– bita śmietana opcjonalnie
Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestudzenia.
Do kielicha blendera wlewamy schłodzona kawę, mleko, kakao, wanilię, sól, miód. Włączamy blender i łączymy wszystko przez 30 – 60 sekund. Następnie dodajemy dwie lub więcej kostek lodu. Ponownie włączmy blender na 60 sekund. Gotowe Frappe Mocha wlewamy do szklanki i możemy udekorować bitą śmietaną.
Smacznego.
Jest to idealna kawa mrożona dla osób dbających o piękną sylwetkę, pominąwszy bitą śmietanę, kawa ma bardzo mało kalorii i jest zdrowszą wersją Starbucks Mocha Frappuccino. Warto dokonywać mądrych i zdrowych wyborów nawet jeśli chodzi tylko o kawę.