Kiełki – właściwości odżywcze i zdrowotne.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kiełki – właściwości odżywcze i zdrowotne. Kiełki to pożywna potęga. Pomagają obniżyć poziom cukru we krwi i wspomagają trawienie. Są również uważane za silną żywność zwalczającą raka. Istnieje kilka rodzajów kiełków – wszystkie oferują niesamowite korzyści. Główne zalety codziennego spożywania kiełków zostały opisane poniżej.
Co to są kiełki?
Jak sama nazwa wskazuje, kiełki to kiełkujące nasiona, które wykiełkowały, by stać się bardzo młodymi roślinami. Proces kiełkowania rozpoczyna się, gdy nasiona moczy się w wodzie przez wiele godzin. Gdy te namoczone nasiona zostaną wystawione na działanie odpowiedniej wilgoci i temperatury (i pozostawione do wzrostu przez 2 do 7 dni), produktem końcowym jest kiełek.
Istnieją różne rodzaje kiełków:
– Kiełki fasoli i grochu, w tym soczewica, fasola garbanzo, fasola mung, soja, fasola czarna i nerkowa oraz zielony groszek.
– Kiełki warzywne lub liściaste, w tym kiełki brokuła, kiełki rzodkiewki, musztarda i kiełki kozieradki.
– Ziarna porośnięte, w tym gryka, brązowy ryż, komosa ryżowa, kiełki owsa i amarantusa.
– Kiełki orzechów i nasion, w tym nasiona rzodkiewki, migdały, nasiona lucerny i dyni, kiełki sezamu i słonecznika.
Prawie wszystkie odmiany kiełków mają podobne zalety i każda odmiana jest bogata w określone składniki odżywcze.
Nic dziwnego, że kiełki są uważane za odżywczą potęgę!
Jakie korzyści zdrowotne mogą przynieść kiełki?
1.Kiełki pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.
Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku kiełków brokułów, które są bogate w sulforafan. Stwierdzono, że związek poprawia kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2. Stwierdzono również, że kiełki brokułów poprawiają insulinooporność u pacjentów z cukrzycą typu 2.
2.Poprawiają trawienie.
Badania pokazują, że kiełkujące nasiona mają wyższą zawartość błonnika, dzięki czemu są lepiej trawione. Kiełkowanie nasion może zwiększyć zawartość zarówno błonnika, jak i białka. W jednym badaniu kiełkowanie ziaren pszenicy przez ponad 168 godzin wykazało trzykrotny wzrost rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pomaga złagodzić zaparcia. W innym badaniu stwierdzono, że właściwości przeciwutleniające kiełków brokułów zapewniają ochronę przewodu pokarmowego. Przeciwutleniacze mogą chronić błonę śluzową okrężnicy człowieka przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego.
3.Wzmacniają odporność.
Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i brukselka, są bogate w przeciwutleniacze i wspomagają układ odpornościowy. Te kiełki zawierają również cholinę, która utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie komórek.
4.Mogą pomóc w leczeniu anemii.
Jak widzieliśmy, brukselka jest bogata w witaminę C. Ten składnik odżywczy może zwiększyć wchłanianie żelaza i sprawić, że organizm lepiej go zużywa. To z kolei może pomóc w leczeniu anemii. Pod względem wyglądu kiełki mogą nie wyglądać szczególnie okazale, ale większość osób, które regularnie spożywają kiełki, mogą ręczyć za siłę odżywczą jaką dają im kiełki.
Kiełki to proste, ale potężne pożywienie. Robienie ich w domu wymaga trochę cierpliwości – ale korzyści są tego warte. Dzięki odpowiednim środkom możesz czerpać korzyści zdrowotne z jedzenia kiełków. Warto wprowadzić je do swojej diety i cieszyć się zdrowiem!