Klasyczne meksykańskie burrito. Domowe burrito.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Klasyczne meksykańskie burrito. Domowe burrito. Pyszne burrito nadziewane ryżem, czerwoną fasolą, kurczakiem, kukurydzą, kolendrą i przyprawione aromatycznymi przyprawami. Nic tak nie zaspokaja apetytu jak kuchnia meksykańska. Jedzenie, które smakuje wspaniale nadziewanej wewnątrz tortilli. Domowe burrito jest najlepsze. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Stanowi kompletny posiłek w podręcznym opakowaniu.
Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie ryżu wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed wolnymi rodnikami. Może chronić przed nowotworem. Witaminy jakie znajdziemy w ryżu to: B1, B2, B5, B6, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, selen, potas. Znajdziemy w nim także błonnik.
Czerwona fasola fasola jest lubiana przez większość osób i nic dziwnego, ponieważ posiada ona wiele wartości odżywczych. Jedzenie fasoli poprawia pamięć, działa przeciwzapalnie. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego jest zalecana osobom borykającym się ze zgagą i nadkwasotą. Pozytywnie działa na serce, układ krążenia. Zapobiega zakrzepom i nadciśnieniu. Osoby chorujące na osteoporozę powinny wprowadzić do diety fasolę ze względu na białko roślinne, które występuje w tej roślinie. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Hamuje rozrost komórek nowotworowych. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: cynk, magnez, żelazo, mangan, fosfor, wapń, potas, selen. Fasola zawiera także błonnik i białko.
Kolendra jest bardzo podobna do natki pietruszki i znalazła swe zastosowanie w kuchni. Jednak mało kto wie o jej właściwościach zdrowotnych. Kolendra poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Posiada działanie uspokajające. Ma działanie bakteriobójcze i odświeżające oddech. Pozwala oczyścić organizm z metali ciężkich. Jest silnym antyoksydantem. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry i wzrok. Wzmacnia odporność organizmu. Jedzenie kolendry zapobiega zawałom serca. Zmniejsza poziom złego cholesterolu. Reguluje ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w kolendrze to: A,B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, potas, magnez, fosfor, sód, żelazo, mangan, cynk. Zawiera także błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g piersi z kurczaka
– 1 woreczek ryżu
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszcza kukurydzy
– 2 czerwone cebule
– 200 g sera mozzarella
– 6 – 8 wrapów
– sól
– papryka chili
– opcjonalnie ½ pęczka kolendry
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Mięso kroimy w paski i podsmażamy. Dodajemy sól i paprykę chili wg uznania. Gdy mięso się usmaży dodajemy pokrojona w paski cebulę. Dusimy przez 3 minuty dodajemy odsączoną i opłukaną kukurydze i fasolę. Dusimy przez kolejne 3 minuty. Wsypujemy ugotowany ryż. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Na rozłożone tortille kładziemy odrobinę sera i nakładamy farsz. Na wierzch kładziemy posiekaną kolendrę. Zawijamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 15 – 20 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu sprawdzamy czy tortille nie są spalone.
Pyszny i smaczny obiad! To jest to!
Smacznego.