Klasyczne włoskie tiramisu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Klasyczne włoskie tiramisu. Uwielbiam je, to jest jeden z moich najbardziej ulubionych deserów. Pychotka… Coś wspaniałego dla mojego podniebienia. Poza tym bardzo lubię kremowe ciasta.
Próbowała kilku przepisów dietetycznego tiramisu, jednak żaden nie przypominał w smaku tego wspaniałego, delikatnego, kremowego ciasta. Więc dwa razy do roku odpuszczam dietę i serwuje sobie i rodzinie tradycyjne tiramisu.
A oto mój sprawdzony przepis na tiramisu.
Składniki jakich będziemy potrzebować:
– 2 opakowania biszkoptów Fingers Lady
– 500 ml śmietany do kremów
– 1 opakowanie serka mascarpone
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka cukru pudru
Do szklanki wsypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ubijamy śmietanę na gęstą masę i dodajemy cukier puder, miksujemy dalej, a teraz dodajemy serek mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Jak kawa ostygnie namaczamy w niej pojedynczo biszkopty i układamy na prostokątnej blaszce bądź naczyniu żaroodpornym. Jak już mamy całe dno przykryte, kładziemy część masy i posypujemy kakao, następnie ponownie układamy biszkopty zamoczone w kawie i ponownie kładziemy masę i posypujemy kakao i teraz kładziemy już ostatnią warstwę biszkoptów i na to kładziemy resztę masy i posypujemy kakao. Gotowe!
UDANYCH WYPIEKÓW ŻYCZĘ I SMACZNEGO TIRAMISU!