Klopsy w sosie kokosowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Klopsy w sosie kokosowym. Mięsne kuleczki wypełnione płatkami owsianymi, mięsem z indyka z dodatkiem imbiru i czosnku, cebuli oraz natki pietruszki i to wszystko zanurzone w kremowym sosie z mleczka kokosowego. Te mięciutkie klopsiki są absolutnie pyszne i stanowią pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Śmiało zastąpmy tradycyjne mięsne kulki aromatycznymi i delikatnymi klopsikami z indyka.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ kg piersi z indyka mielonej
– ¾ szklanki płatków owsianych
– 1 jajko
– 3 łyżki mleka owsianego
– 1 ½ łyżeczki świeżego startego imbiry
– 2 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki brązowego cukru
– ¼ szklanki natki pietruszki
– 1 cebula
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Sos:
– 2 puszki mleczka kokosowego
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Płatki owsiane, jajko i mleko łączymy w misce i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mielone mięso, starty imbir, cukier, natkę pietruszki, sól, pieprz, cebulę i czosnek. Dokładnie mieszamy. Z gotowego mięsa formujemy kulki wielkości piłki golfowej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze mięsne kuleczki. Usmażone klopsiki odkładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sól, pieprz, czosnek. Zagotowujemy i mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy klopsiki i przykrywamy gotujemy przez około 20 – 30 minut na małym ogniu.
Klopsy możemy podawać z ryżem, kaszą lub ziemniaczki.
Mięsne kuleczki mają dużo smaku i aromatu. Warto czasem zastąpić nudny kotlet pysznym klopsikiem z dodatkiem mleczka kokosowego. Jest to łatwy pomysł na smaczny i zdrowy obiad w ciągu tygodnia.