Kluski leniwe z serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kluski leniwe z serem. Jest to prosta mieszanka twarogu, ziemniaków, jajka i mąki. Są to proste polskie kluchy, które nie wymagają robienia farszu, sklejania i stania godzinami przy blacie kuchennym. Te proste danie jest fenomenalne. Wystarczy zagnieść ciasto i ugotować. Wykonanie leniwych pierogów zajmuje dosłownie chwilkę. Sądzę, że dlatego ich nazwa to „leniwe” ponieważ oszczędzają dużo naszego czasu.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g twarogu
– 300 g ziemniaków
– 1 jajko
– 250 g mąki
– sól
Zasmażka:
– 3 łyżki masła
– 2 łyżki bułki tartej
– szczypta cynamonu
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, tak samo postępujemy z twarogiem. Ziemniaki, twaróg, jajko i mąkę umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto.
Stolnice posypujemy mąką. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z nich wałek. Następnie spłaszczamy go za pomocą noża i kroimy na ukośne kawałki.
Do garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Lekko ją solimy. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy kluski leniwe, gotujemy przez chwilkę, do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej. Układamy na talerzu.
Gdy kluski nam się gotują wykonujemy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści dodajemy bułkę tartą. W razie potrzeby możemy dodać więcej masła. Smażymy chwilkę.
Gotową zasmażką posypujemy ciepłe kluski leniwe. Wierz możemy posypać cynamonem.
Kluski leniwe możemy podawać jako przystawkę lub jako danie bezmięsne. Są idealnie mięciutkie i bardzo pyszne.
Zachęcam do wykonania i życzę smacznego!