Knedle z truskawkami i twarogiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Knedle z truskawkami i twarogiem. My Polacy jesteśmy wielkimi smakoszami truskawek i te knedle są na to dowodem. Truskawki są zawinięte w pyszne ciasto wykonane z twarogu, a następnie całości ugotowana. Knedle na słodko to wyjątkowo słodka uczta, którą możesz zjeść na obiad bądź na deser. Truskawkowy aromat, który unosi się po przecięciu knedla jest odurzający! Twaróg jest kluczowym składnikiem ciasta tych knedli, nadaje ciastu sprężystości i delikatny smak sernika. Czyż to nie wspaniałe połączenie?!
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 500 g twarogu półtłustego
– 4 łyżki oleju
– 450 g mąki orkiszowej
– 2 jajka
– duże truskawki
– cukier brązowy
– sól
Twaróg włóż do miski i za pomocą widelca rozdrobnij go. Dodaj jajka, olej oraz mąkę i wyrób gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i wstaw do lodówki by się schłodziło.
Truskawki umyj i osusz i koniecznie pozbądź się szypułek.
Schłodzone ciasto na knedle wyciągnij i urywaj kawałeczki i uformuj kulkę.
Kulkę rozpłaszczyć w dłoni i posyp cukrem brązowym i połóż truskawkę. Zlep ciasto formułując kuleczkę.
W garnku zagotuj wodę z solą.
Knedle wkładaj do gotującej się wody i gotuj od wypłynięcia 10 minut.
Knedle możesz polać jogurtem, posypać cukrem lub orzechami.
Gdy sezon truskawkowy w pełni te kluski są znakomity pomysłem by wykorzystać truskawki, jeśli zaś masz ochotę na knedle poza sezonem, mrożone truskawki także się znakomicie sprawdzą. Używanie mrożonych truskawek to mój ulubiony sposób na cieszenie się tymi kluskami przez cały rok. Po prostu owijasz ciasto wokół mrożonej truskawki i gotowe. Łatwo, prawda!? Te kluseczki z truskawkami podane z gałką lodów śmietankowych są idealne na ciepły letni dzień.