Knedle z truskawkami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Knedle z truskawkami. My Polacy uwielbiamy zajadać się knedlami i nic dziwnego, przecież są bardzo smaczne. Truskawki otoczone pysznym, ciągnącym się ciastem, ugotowane, a następnie polane cudną chrupiącą zasmażką lub polane jogurtem. Knedle z truskawkami to wyjątkowo szykowne danie na obiad lub deser. Owocowy aromat truskawek, który unosi się po przecięciu knedla jest odurzający! Obecnie mamy sezon na truskawki, więc warto wykonać to pyszne danie na obiad. A poza sezonem możemy wykorzystać mrożone truskawki.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg ziemniaków
– 1 ½ szklanki mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– 500 g truskawek
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do zimnych ziemniaków wsypujemy mąki, wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
Za pomocą łyżki nabieramy kawałek ciasta i delikatnie rozpłaszczamy je. Truskawkę kładziemy na środku i zalepiamy knedle formując kulkę. Odkładamy na bok.
W garnku zagotowujemy wodę z olejem i szczyptą soli. Knedle wkładamy partiami i gotujemy 3 – 4 minuty od wypłynięcia.
Knedle z truskawkami podajemy z jogurtem lub z zasmażką.
Słodki, letni smak truskawek zawinięty w kulce z ciasta i ugotowany do perfekcji. Knedle z truskawkami! Słodycz tego dania zwala z nóg. Mimo, że knedle wyglądają imponująco, są naprawdę bardzo łatwe do zrobienia, a wszystkie składniki możemy kupić w każdym sklepie. Knedle z truskawkami są pełne smaku i są idealne na deser, obiad lub przekąskę. Danie, które jest zabawne, wyjątkowe i idealne dla całej rodziny.