Kokosowe latte.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kokosowe latte. To cudowne małe latte to niezawodny sposób na rozpoczęcie dnia. Cudowny zapach parzonej kawy roznoszący się po domu. Coś pięknego. Kokosowe latte z domowym syropem kokosowym. Kawa, która lepiej smakuje w domowym zaciszu niż w kawiarni. Od dziś nasza poranna kawa nie musi być nudna, smutna i bez wyrazu. Wykonajmy kokosowe latte z mega dużą ilością spienionego mleka kokosowego. Kawa, która daje satysfakcję przez cały ranek. Takich dodatków nie znajdziemy w żadnej innej kawie, które serwują nam kawiarnie. Nie obawiajmy się, to latte kokosowe jest proste do zrobienia. Potrzebujemy tylko kilka składników aby cieszyć się smaczną kawą.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Kawa latte:
– 1 kawa espresso
– 160 ml mleka spienionego
Syrop kokosowy:
– ½ szklanki cukru kokosowego
– ¼ szklanki mleka kokosowego
– ¼ szklanki wody
– 2 łyżki syropu kokosowego
– 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
Zaczniemy od wykonania syropu kokosowego. W rondelku łączymy wodę, cukier kokosowy, mleko kokosowe. Gotujemy na średnim ogniu. Ciągle mieszamy aby cukier się rozpuścił. Doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy ekstrakt kokosowy. Mieszamy. Przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Aby zrobić latte zaparzamy jedno lub dwa espresso (zależy dla ilu osób robimy). Do kawki wlewamy jedną łyżeczkę syropu kokosowego. Ubijamy. Jeśli lubimy bardziej słodkie kawki dodajemy jeszcze jedną łyżeczkę syropu. Mleko podgrzewamy i spieniamy. Wlewamy do kawy. Możemy posypać cukrem kokosowym lub kakao.
Pyszna, smaczna kawa na dzień dobry. Kawa, która jest fantastycznie spieniona i ten cudowny aromat espresso. Wspaniale jest zacząć dzień od kokosowego latte. Jeśli chcemy by latte był bardziej słodkie wystarczy dodać więcej syropu kokosowego. Fajne w tej kawie jest to, że sami decydujemy o słodkości napoju. Czyż nie!
Czy ktoś chętny na filiżankę kokosowego latte?