Kokosowy keks z kaszy kuskus.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kokosowy keks z kaszy kuskus. To jest kolejny przepis na ciasto z owocami. Jednak tym razem użyjemy owoców suszonych. Nie dodajemy mąki i jajek, jest za to wspaniała kasza kuskus. Keks od zawsze był pieczony w moim rodzinnym domu, w szczególności w okresie świąt. Jednak tym razem postanowiłam zmodyfikować przepis by nie był zbyt świąteczny i nadawał się do wykonania przez cały rok! Cudowny smak kokosa i moreli, to jest to!
Suszone morele to bogate źródło wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na stan zdrowia. Świetnie się sprawdzą jako przekąska. Mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego i wzmacniają odporność organizmu. Zapobiegają procesom starzenia się. Suszone morele pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych. Jedzenie ich poprawia wygląd skóry i pomocne są w walce z trądzikiem. Usprawniają pracę nerek. Działają zasadotwórczo, dlatego zalecane są dla osób, które mają nadkwaśność. Witaminy jakie znajdziemy w morelach suszonych to: A, B2, B5, B6, C, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, potas, fosfor, żelazo, bor, magnez, cynk, sód. Zawierają także błonnik.
Kasza kuskus jest lekkostrawna i nadaje się do dań obiadowych, do deserów czy sałatek. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy ją tylko zalać wrzątkiem i poczekać kilka minut. Witaminy występujące w kaszy kuskus to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Minerały jaki znajdziemy w kaszy to: mangan, wapń, żelazo, cynk, sód, potas, fosfor, magnez, miedź. Kasza kuskus zawiera dużo białka oraz błonnika pokarmowego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g kaszy kuskus
– 500 ml jogurtu naturalnego
– 100 g wiórków kokosowych
– 150 ml wody
– 2 łyżki masła
– 150 g suszonych moreli
-100 g cukru brązowego
Kaszę kuskus mieszamy z jogurtem naturalnym i wodą, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i pokrojone morele. Dokładnie mieszamy.
Formę do keksówki smarujemy tłuszczem i wylewamy gotową masę. Odstawiamy na ok 10 minut. Następnie nastawiamy piekarnik na 180 °C i pieczemy ok 30 minut. Gotowe.
Zdrowe ciasto z kaszy kuskus. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.
KOKOSOWY KEKS Z KASZY KUSKUS!