Koktajl bananowy z tahini.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl bananowy z tahini. Jedwabisty i kremowy koktajl bananowy z tahini. Dzięki zdrowym składnikom, takimi jak: mrożony banan, mleko migdałowe, tahini, miód, jogurt grecki, koktajl ten jest całkowicie naturalną ucztą pełną składników odżywczych i cudownego smaku. Koktajl bez dodatku cukru jest naprawdę smaczny. Dodatkowo koktajl ma bogatą i uzależniającą, jedwabistą konsystencję. Pasta tahini wykonana z nasion sezamu jest smacznym i zdrowym zamiennikiem masła orzechowego, idealna dla każdego, kto ma alergię na orzechy. Tahini dobrze komponuje się ze słodyczą koktajlu.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– 1 duży mrożony banan
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki tahini
– ½ szklanki mleka migdałowego
– szczypta soli himalajskiej
Do blendera wkładamy banana, tahini, miód, wlewamy mleko oraz jogurt grecki, dodajemy szczyptę soli. Włączamy blender i czekamy aż uzyskamy gładką konsystencję koktajlu.
Wykonajmy ten koktajl by cieszyć się słodkim zamiennikiem kupnych słodyczy. Delektujmy się zdrowym, kremowym i smacznym koktajlem, zachowując zdrowie!