Koktajl białkowy z brzoskwinią i fasolą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl białkowy z brzoskwinią i fasolą. Słodki, kremowy koktajl z brzoskwinią i fasolą sprawia, że dzień zaczyna się dobrze. Po takim koktajlu energia jest zrównoważona a głód zaspokojony na dłużej. Idealna uczta na śniadanie, przekąskę czy deser! Wspaniały wegański koktajl, który pomaga podnieść poziom białka w diecie. Fajnie jest się bawić przepisami na koktajle i smoothie proteinowe, poznajemy tyle wspaniałych smaków i połączeń.
Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika.
Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne. Pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Chronią przed anemią. Systematyczne jedzenie tego owocu sprawi, że oczyści nasz organizm z toksyn. Zalecane są dla osób z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Brzoskwinie poprawiają nasza odporność, dodają energii, dlatego zalecane są dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiadają również właściwości uspokajające. Duża zawartość selenu w brzoskwini sprawia, że może być naturalną ochroną przed nowotworem, tylko trzeba ją systematycznie jeść. Witaminy jakie znajdziemy w brzoskwiniach to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, wapń, bor, selen, potas, magnez.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki mleka ryżowego niesłodzonego
– ¼ szklanki białej fasoli z puszki
– szczypta gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki cynamonu
– szklanka brzoskwini świeżych lub mrożonych
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Koktajl jest oczywiście prosty w przygotowaniu, owocowy i bardzo orzeźwiający! Odpowiednia ilość węglowodanów i białka w koktajlu zdecydowanie naładuje nasze akumulatory. Dodatkowym atutem koktajlu z brzoskwiniami jest to, że smakuje jak kawałek dobrego ciasta brzoskwiniowego.