Koktajl dyniowy z jogurtem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl dyniowy z jogurtem. Ten koktajl z dodatkiem dyni i jogurtu to pyszne śniadanie, dla osób, które mają obsesję na punkcie dyni i koktajlu. Ten koktajl jest pyszny i łączy w sobie pyszne smaki jesieni, takie jak dynia, cynamon, imbir, goździki, całość pysznie komponuje się ze sobą! Jednak by nasze śniadanie było bardziej pożywne i sycące dodamy jeszcze banany, jogurt oraz granolę. Cóż za pyszny koktajl na śniadanie!
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka puree z dyni
– 2 mrożone banany
– 2 daktyle
– 1 szklanka mleka owsianego
– ½ szklanki jogurtu
– granola do posypania
– 1 łyżeczka przyprawy dyniowej
Przyprawa dyniowa:
– 1 łyżeczka cynamonu
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
– ¼ łyżeczki imbiru
– 1/8 łyżeczki goździków
Wszystkie składniki poza granolą i jogurtem wkładam do blendera i zaczynamy miksować.
Mrożone banany sprawiają, że koktajl będzie bardziej kremowy i gęsty.
Jogurt umieszczamy na spodzie szklanki, a następnie wlewamy koktajl dyniowy i posypujemy granolą.
Najlepszy koktajl z prawdziwego puree dyniowego, z dodatkiem pysznej przyprawy do ciasta dyniowego. Koktajl jest kremowy, pyszny i idealny do delektowania się podczas przytulnej jesieni lub przez cały rok. Jest to koktajl wypełniony błonnikiem i witaminami, jest idealne na śniadanie lub smaczną i zdrową przekąskę. Ten przepis na koktajl z dynią i jogurtem będzie naszym nr 1 podczas tej jesieni!