Koktajl jagodowy z bananem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl jagodowy z bananem. Czy można mieć zbyt wiele przepisów na koktajle i smoothie? Chyba nie! Pyszny koktajl z jagodami i bananem bez nabiału na bazie mleka kokosowego to pożywne drugie śniadanie lub szybka przekąska. Koktajl jagodowy stanie się ulubionym koktajlem całej rodziny. Przygotowanie koktajlu zajmuje dosłownie 5 minut i jest pełne antyoksydantów i składników odżywczych. Koktajl jest sycący jednocześnie orzeźwiający.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 banana
– 1 szklanka jagód
– 1 1/3 szklanki mleka kokosowego
Do blendera wlewamy mleko kokosowe, dodajemy banana i jagody. Włączamy blender i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek.
Prawda, że szybko sie go robi?
Koktajl jagodowy z bananem i mlekiem kokosowym jest bez dodatku cukru lecz ma idealną słodycz. Jeśli nie mamy świeżych jagód wykorzystajmy mrożone owoce. Koktajl z jagodami i bananem posiada cudowny kolor, który zachęci każdego do jego wypicia. Jest to prosty przepis na koktajl i warto podzielić się nim ze wszystkimi, którzy próbują nakłonić dzieci lub dorosłych do zdrowego jedzenia ( picia ).