Koktajl jeżynowy z arbuzem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl jeżynowy z arbuzem. Ten koktajl z arbuzem i jeżynami jest cudownie pyszny. Letnie miesiące zainspirowały mnie do stworzenia lekkiego, orzeźwiającego koktajlu, który znakomicie gasi pragnienie i nawadnia. Arbuz i jeżyny to dwa owoce, które tak dobrze razem smakują. W środku lata arbuz i jeżyny proszą się by je zmiksować i cieszyć się nimi każdego dnia. Orzeźwij się w ciepły dzień zdrowym koktajlem.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Arbuz w 92% składa się z wody, ceniony jest za swoje walory smakowe. Mimo, że arbuz ma niewiele witamin i składników mineralnych, jest za to bogaty w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Arbuz posiada właściwości moczopędne, dlatego wskazany jest dla osób cierniach na choroby nerek. Wspomaga przemianę materii. Jedzenia arbuza pomaga redukować ciśnienie krwi, uelastycznia naczynia krwionośne, czyli krew przepływa w nich znacznie lepiej. Zapobiega podwyższaniu się cholesterolu. Dodaje nam energii, poprawia jakość naszego snu, wspomaga naszą koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w arbuzie to: A, B1, B2, B3, C, E, K1, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, wapń, mangan, sód, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 szklanka jeżyn
– 1 szklanka arbuza
– ½ szklanki jogurtu naturalnego
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 2 łyżki miodu
Składniki potrzebne do wykonania koktajlu umieść w blenderze i miksuj aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Gotowy koktajl przelej do szklanek.
Smacznego.
Arbuz i jeżyny to przysmak lata. Znakomitym sposobem na delektowanie się nimi jest wypicie świeżego koktajlu podczas siedzenie na zewnątrz w słońcu w cieple lata. Jest to szybki i łatwy koktajl pełen arbuza, jeżyn, jogurtu greckiego i kurkumy z odrobiną miodu. Super znakomita kombinacja smaków. To jest pyszne!