Koktajl migdałowy z bananem i czekoladą.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl migdałowy z bananem i czekoladą. Koktajl migdałowy z bananem i czekoladą może służyć jako obfite śniadanie lub jako słodki popołudniowy posiłek. Koktajl jest łatwy do zrobienia i niezwykle kremowy. Bogaty w składniki odżywcze koktajl idealnie się sprawdzi na poprawę humoru. Czasami się zdarza, że po obiedzie mamy ochotę na coś słodkiego coś w rodzaju deseru ale lepszego niż ciasto, warto zrobić ten koktajl z migdałami, bananem i czekoladą. Koktajl jest wyśmienity i można go pić bez końca!
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 banany
– 14 migdałów
– 10 łyżek startej gorzkiej czekolady 80%
– 1 szklanka mleka migdałowego
Migdały namaczamy przez całą noc.
Pokrojone banany, namoczone migdały i startą gorzką czekoladę oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy. Gdy uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję przelewamy je do szklanek.
Wyśmienita kombinacja smaku, wspaniałe połączenie składników daje fenomenalny smak.