Koktajl migdałowy z przyprawami. Bezglutenowy koktajl śniadaniowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl migdałowy z przyprawami. Bezglutenowy koktajl śniadaniowy. Koktajle są wspaniałymi przysmakami na śniadanie lub przekąskę w południe, oferują wiele korzyści zdrowotnych w jednej szklance. Przyprawy nadają mu wspaniałego smaku i cudownego aromatu. Pijmy koktajle na zdrowie! Ten przepis na koktajl śniadaniowy dowodzi, że zdrowe odżywianie jest szybkie, łatwe i dostępne dla każdego!
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki płatków owsianych bez glutenu
– 1 zamrożony banan
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
– ½ szklanki migdałów
-1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
Do posypania:
– kilka orzechów włoskich
– cynamon
Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
Wszystkie składniki, czyli: migdały, cynamon, kardamon, mleko migdałowe, wanilię, banany, płatki owsiane, imbir i migdały umieszczamy w blenderze. Miksujemy do momentu powstania kremowego, gładkiego koktajlu.
Gotowy koktajl przelewamy do szklanek i posypujemy cynamonem i orzechami włoskimi.
Pyszny, wspaniały, pełen zdrowych tłuszczy i błonnika koktajl, który sprawi, że poczujemy się usatysfakcjonowani do obiadu.