Koktajl truskawkowy z mleczkiem koksowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl truskawkowy z mleczkiem koksowym. W modzie są koktajle z dodatkiem mleczka kokosowego, nic dziwnego – koktajl jest pyszny, kremowy i jest to świetny substytut nabiału dla fanów koktajli wegańskich. Ten koktajl z truskawkami i jagodami z dodatkiem mleczka kokosowego smakuje dekadencko. Jest to idealny bez mleczny koktajl dla całej rodziny, wspaniały na drugie śniadanie lub przekąskę. Wystarczą tylko trzy składniki by się nim cieszyć!
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek
– ½ szklanki jagód świeżych lub mrożonych
– 1 puszka mleczka kokosowego
Puszkę z mleczkiem kokosowym wkładamy do lodówki na 24 godziny, wtedy uzyskamy więcej mleczka.
Odlewamy wodę kokosową a mleczko przekładamy do kielicha blendera, dodajemy truskawki oraz jagody i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Koktajl przelewamy do szklanek.
Zbyt wiele osób zapomina jak w prosty sposób można cieszyć się owocami, gdy wybierają dietę niskowęglowodanową. W końcu te naturalne cukry owocowe są warte zwrócenia uwagi. Owoce przecież są zdrowe i smaczne, więc warto je wprowadzić do diety. Koktajl z truskawkami i jagodami na bazie mleczka koksowego jest tego dobrym przykładem. Koktajl jest orzeźwiający, sycący i pełen smaku!