Koktajl z granatem, ananasem i awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl z granatem, ananasem i awokado. Czy próbowaliście koktajlu z owocami i granatem? Jeśli nie to wielka szkoda! Ale już dzielę się z Wami tym wspaniałym przepisem na kremowy, aksamitny, niskotłuszczowy koktajl, który bogaty jest w białko i doda nam energii z rana.
Granat nazywany jest ,,rajskim owocem’’ jest coraz popularniejszy, ale jeszcze nie tak sławny jak np banan. Owoc granatu zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują rozwój wolnych rodników, które z kolei są odpowiedzialne za wiele chorób w tym nowotworowych. Granat posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu, poprawia przepływ krwi u osób z chorobą wieńcową oraz reguluje ciśnienie krwi. Łagodzi objawy PMS i menopauzy. Zapobiega procesom starzenia się organizmu. Łagodzi problemy trawienne. Przeciwdziała problemom z erekcją. Granat wzmacnia naszą odporność i wspiera organizm w trakcie infekcji. Wspomaga gojenie ran. Ma działanie moczopędne i wspomaga detoksykację organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w granacie to: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K. Składniki mineralne to: jod, krzem, cynk, miedź, mangan, magnez, fosfor, potas, wapń, sód. Znajdziemy w nim również błonnik.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ awokado
– ½ szklanki mleka migdałowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 banana
-1 szklanka ananasa
– 1 cm imbiru
– garść szpinaku
Składniki (z wyjątkiem granatu) umieszczamy w blenderze i czekam do momentu powstania koktajlu bez grudek. Aksamitny koktajl przelewamy do szklanki. Gotowe.
Smacznego!
Tropikalny, o kremowej konsystencji koktajl, który smakuje wybornie.