Koktajl z guawy, banana i truskawek.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl z guawy, banana i truskawek jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jedyny problem jaki możemy napotkać to kupić gujawę. Jest bardzo ciężko dostępna, więc jeśli tylko mamy okazję to ją kupujemy i wykorzystujemy w naszych koktajlach, ciastach czy deserach. Koktajl ten jest orzeźwiający. Słodko tropikalny smak sprawia, że czujemy się jak na wakacjach.
Guawa to owoc uprawiany w Ameryce Południowej, Izraelu, Tajlandii, Indiach, Pakistanie. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Owoc ten kryje w sobie wiele wartości odżywczych i pozytywnie wpływa na stan zdrowia. Działa antynowotworowo, dzięki przeciwutleniaczom, które neutralizują wolne rodniki. Opóźnia procesy starzenia się organizmu. Wzmacnia odporność. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na pracę serca. Obniża poziom cukru we krwi. Zmniejsza ryzyko zawału. Guawa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu reguluję pracę układu trawiennego, osoby borykające się zaparciami powinny wprowadzić ten owoc do swojej diety. Zmniejsza łaknienie i przyspiesza przemianę materii. Zalecany jest kobietom w ciąży ze względu na występujący w nm kwas foliowy. Wzmacnia kości. Pozytywnie wpływa na wzrok. Dobrze działa na psychikę i odżywia mózg. Witaminy jakie znajdziemy to: A, B1, B2,B3, B6, B9,C, E, K, PP. Składniki mineralne to:sód, potas, fosfor, magnez, mangan, żelazo.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 różowe guawy
– 1 banana
– 1 szklanka truskawek
– sok z limonki
– 1 szklanka mleka migdałowego
Guawę obieramy ze skórki i umieszczamy w blenderze. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji koktajlu.
Gotowy koktajl przelewamy do szklanek.
Smaczny, odżywczy koktajl z mlekiem migdałowy, to jest to co nasz organizm potrzebuje by cieszyć się zdrowiem i witalnością.
Smacznego!