Koktajl z jagód, mango i awokado.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl z jagód, mango i awokado. Połączenie mango i jagód nadaje temu koktajlowi smak kremowego sorbetu. Awokado sprawia, że po wypiciu koktajlu czujemy się pełni i zadowoleni. Głodu nie poczujemy przez dłuższy moment. Koktajl ten jest idealny do picia w trakcie szarej, zimowej aury. Napój ten sprawi, że poczujemy się radośni i pełni sił.
Korzeń Maca jest bogata w składniki odżywcze, proszek ten może skupić się na uzdrawianiu konkretnych słabości naszego ciała. Indianie peruwiańscy bo to oni docenili właściwości korzeni Maca, twierdzą, że ów warzywo posiada właściwości przeciw osteoporozie, pomagają utrzymać zdrowe kości,, również łagodzą dokuczliwe objawy menopauzy i miesiączki. Poprawia sprawność seksualną kobiet i mężczyzn i zwiększa płodność. Stosowany jest też jako środek do budowy i wytrzymałości masy mięśniowej. Ma działanie rewitalizujące wzmacniające odporność. Maca jest uznawana również za roślinę poprawiającą pamięć. Witaminy wchodzące w skład korzenia Maca: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Minerały jakie znajdziemy w proszku Maca: miedź, cynk, magnez, żelazo, bor, selen. Stanowi cenne uzupełnienie diety.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ dojrzałego mango
– 1 szklanka mrożonych jagód
– ½ dojrzałego awokado
– 1 łyżka miodu
– 1 ½ szklanki kefiru lub maślanki
– 1 łyżeczka nasion chia
– 1 łyżeczka proszku maca
Dodajemy wszystkie składniki do blendera. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Koktajl gotowy w kilka minut.
Niezwykle smaczne i jednocześnie cudownie zdrowy koktajl. Pijąc taki koktajl zaspokoimy swój apetyt na słodycze i podjadanie, dzięki czemu możemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów.