Koktajl z kiwi, brokuła i szpinaku.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl z kiwi, brokuła i szpinaku. Jeśli nie dasz rady zjeść szpinaku, nie martw się tym. W koktajlu, którego przepis znajdziesz poniżej, szpinak jest niewyczuwalny. Idealna proporcja składników, sprawia, że smakuje on wybornie i mogę się założyć, że często będziecie wracać do tego przepisu, by podarować sobie i swoim najbliższym to co jest najlepsze! Moje dzieci uwielbiają ten koktajl!
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Kiwi jest bardzo popularnym i smacznym owocem. Cechuje go niepowtarzalny orzeźwiający smak. Doskonale nadaje się do sałatek owocowych, koktajli czy musli. Kiwi jest niskokalorycznym owocem, więc śmiało mogą sięgać po nie osoby na diecie. Zawarte w kiwi polifenole korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Codzienne jedzenie kiwi łagodzi objawy towarzyszące astmie. Kiwi posiada właściwości przeczyszczające zawdzięcza to przede wszystkim zawartości błonnika. Dzięki zawartości cynku kiwi pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci. Witaminy jakie występują w kiwi: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Składniki mineralne jakie znajdziemy w owocu kiwi to: potas, sód, cynk, fosfor, magnez, wapń, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 kiwi
– 100 ml mleka migdałowego
– 1 szklanka liści szpinaku
– 3 różyczki brokuła
– ½ ogórka
– 1 banana
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Po kilku minutach koktajl jest gotowy. Możemy delektować się wspaniałym smakiem zdrowych i smacznych warzyw i owoców.
W jednej szklance znajdziemy mnóstwo wspaniałych witamin i minerałów. Tak niewiele potrzeba by dać sobie coś dobrego, bo przecież na to zasługujemy! Zdrowy, zielony koktajl, który smakuje wyśmienicie.