Koktajl z mango i banana.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl z mango i banana. Ten koktajl z mango i banana jest super kremowy i bardzo pyszny. Może powinna istnieć reguła, że wszystkie koktajle powinny zawierać banana. Kremowy, wzmocniony potasem koktajl, który z pewnością jest pożywny. Kluczem do osłodzenia tego koktajlu są dojrzałe owoce, mogą one nie wyglądać ładnie, ale te skoncentrowane cukry nadają koktajlowi fantastyczną słodycz, której nie można porównać. Koktajl możemy posypać nasionami chia, które są pełne białka, zawierają wszystkie niezbędne aminokwas, których przecież potrzebuje nasze ciało.
Mango jest to owoc egzotyczny, bardzo popularny, smaczny i zalicza się do najzdrowszych owoców na świecie. Nazywany jest ‘’owocem młodości’’. Mango jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów. Związki mineralne zawarte w mango: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, sód. Witaminy jakie możemy znaleźć w mango to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Poza tym występuje też błonnik.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 dojrzałe mango
– 1 dojrzały banan
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– ¼ szklanki mleka owsianego
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i czekamy aż uzyskamy gładka konsystencję koktajlu. Gotowy napój przelewamy do szklanek. Opcjonalnie możemy posypać nasionami chia.
Koktajl smakuje niesamowicie, odrobina pięknego, słonecznego koloru w pochmurną pogodę rozpogodzi każdego. Zdrowy koktajl z mango i banana jest tym czego potrzebujemy każdego dnia. Koktajl ten może posłużyć nam jako posiłek lub szybka przekąska.