Koktajl z mango, imbiru i kurkumy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl z mango, imbiru i kurkumy. Ten koktajl jest pełen kremowej, odświeżającej dobroci mango, to jest dokładnie to czego potrzebujemy w ciągu dnia. Ten koktajl powinien nazywać się „koktajlem słońca”, ponieważ kolor jego jest tak cudowny i radosny! Podnosi na duchu. Mieszanka kurkumy, mango i imbiru jest po prostu boska. Jest to słodki koktajl, z zaletami imbiru i kurkumy.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Mango jest to owoc egzotyczny, bardzo popularny, smaczny i zalicza się do najzdrowszych owoców na świecie. Nazywany jest ‘’owocem młodości’’. Mango jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów. Związki mineralne zawarte w mango: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, sód. Witaminy jakie możemy znaleźć w mango to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Poza tym występuje też błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 banana
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1 łyżeczka nasion chia
– ½ mango
– 1 cm imbiru
– 1 łyżeczka kurkumy
Wszystkie składnik wkładamy do kielicha blendera. Miksujemy do momentu powstania gładkiego płynu. Gotowy koktajl rozlewamy do szklanki.
Na szczęście nie ma problemu z zakupem mango, możemy dostać świeże jak i mrożone owoce, więc o każdej porze roku możemy cieszyć się tym smacznym i zdrowym koktajlem, który z dodatkiem potężnej kurkumy smakuje wybornie.