Koktajl ze szpinakiem i jabłkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl ze szpinakiem i jabłkiem. Wiem, że większość z Was nie ma miłego skojarzenia ze szpinaku, kojarzy się z zieloną, niesmaczną papką! Ohyda! Jednak źle przyrządzony szpinak może źle smakować, ale ja za nim szaleję. I chce Was przekonać do niego! Dodaję go do większości dań, a w szczególności króluje w koktajlach, smoothie czy soku. Zachęcam Was moi drodzy do skosztowania tego wspaniałego koktajlu, a tym którzy za nim nie przepadają niech dadzą mu szansę!
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżyca, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 170 ml mleka kokosowego
– 1 banana
– 1 łyżka nasion chia
– 2 łyżki miodu
– 1,5 garści szpinaku
Jabłko kroimy na pół i pozbywamy się gniazda nasiennego. Umieszczamy je w blenderze. Banana obieramy ze skórki i umieszczamy go obok jabłka. Dodajemy mleko, szpinak, nasiona chia i miód.
Miksujemy do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Gotowe.
Życzę smacznego!
ZDROWY KOKTAJL ZE SZPINAKIEM I JABŁKIEM!