Koktajl ze szpinakiem, miętą i awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koktajl ze szpinakiem, miętą i awokado. Zapewne już wiesz, że kocham zdrowe odżywiania się klasycznymi i łatwymi przepisami. Oto kolejna propozycja na zdrowy i smaczny koktajl. Awokado superfood sprawia, że utrzyma nas do drugiego śniadania. Idealna opcja dla osób zabieganych i nie mających rano czasu by zjeść zdrowy i pożywny posiłek. Kremowe awokado w połączeniu ze świeżą, zieloną miętą jest tak dobre, że powinniście tego spróbować!
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ¼ szklanki świeżych liści mięty
– 1 szklanka liści szpinaku
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1 mrożony banan
– ½ dojrzałego awokado
Liście umieszczamy w blenderze i dodajemy mleko. Miksujemy do momentu, aż liście będą dobrze rozdrobnione. Następne dodajemy pozostałe składniki, czyli banana i awokado. Kontynuujemy miksowanie. Gotowy koktajl przelewamy do szklanki.
Wspaniały, orzeźwiający smak koktajlu.