Konfitura jagodowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Konfitura jagodowa. Przygotowanie jagodowego dżemu od podstaw do doskonały sposób na zachowanie smaku tego słodkiego i pikantnego letniego owocu. Najlepsze jagody do tego przepisu to te, które są po prostu dojrzałe, będą miały najlepszą kwasowość aby nadać dżemowy bardziej złożony smak. Jest to prosty dżem, który wykonasz bez dodatku żelatyny czy pektyny. Jagody są bogate w pektynę i same cudownie zagęszczają dżem. Ten dżem smakuje jak nie z tego świata i nic dziwnego, że jest lubiany przez dzieci i dorosłych. Ciesz się smakiem jagód przez cały rok.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 kg jagód
– 500 g erytrytolu
– sok z cytryny
– 100 ml szampana
W garnku umieść wszystkie składniki poza szampanem. Gotuj na małym ogniu i mieszaj. Gdy konfitura zacznie bulgotać gotuj kolejne 10 minut i ściągnij z ognia i odstaw na 8 godzin.
Ponownie doprowadź do wrzenia i nie zapomnij o mieszaniu. Wlej szampana i gotuj kolejne 20 minut.
Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków. Postaw je do góry dnem i pozostaw w takiej pozycji przez 12 godzin.
Przenieść do spiżarni.
Zachowaj to co najlepsze w lecie, aby cieszyć przez cały rok wspaniałym smakiem jagód. Domowy dżem jagodowy idealnie komponuje się z tostem, zmieszany z jogurtem, nakładany na lody czy też jest pysznym wypełnieniem naleśników. Proste składniki dżemu łączą się, tworząc słodki, dżemowy krem jagodowy, który delikatnie rozpieszcza Twoje kubki smakowe. Przygotuj się na zimę, zachowując w najlepszy możliwy sposób ulubione smaki lata. Jest to najlepsza konfitura jagodowa jaką kiedykolwiek jadłam.