Kopiec kreta z czereśniami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kopiec kreta z czereśniami. Jest to pyszne ciasto z kawałkami czekolady i soczystymi czereśniami i wypełnione pysznym kremem. Jeśli jeszcze nie próbowałaś robić sama kopca kreta to czas to zmienić, ponieważ to ciasto jest łatwe w wykonaniu, a ja poprowadzę Cię krok po kroku jak wykonać to pyszniutkie ciasto. Sądzę, że każdy z nas lubi czekoladowy spód, wypełniony soczystymi czereśniami, z dodatkiem kisielu i na to krem straciatella. Zdecydowanie warto wykonać to połączenie. Ten deser jest znakomity na co dzień i specjalne okazje.
Ceramika od @ceramics_elling.pl
Czereśnie świeże czereśnie to ulubiona letnia uczta, niezależnie od tego czy uwielbiamy je w świeżo upieczonym cieście z czereśniami czy jako energetyzująca przekąska. Czereśnie są również niewiarygodnie dobre dla nas – i oferują szeroką gamę korzyści wykraczających daleko poza bycie pysznymi. To jedne z najbardziej lubianych owoców i nie bez powodu. Są nie tylko pyszne ale także zawierają witaminy, minerały i związki roślinne o potężnych skutkach zdrowotnych. Czereśnie nie tylko mają właściwości przeciwzapalne ale także mają niższy indeks glikemiczny niż wiele owoców. W przypadku diabetyków lub osób z grupy ryzyka czereśnie mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi i insuliny. Czereśnie pomagają w regeneracji mięśni po treningu i są używane przez wielu sportowców do regeneracji po ciężkich treningach. Czereśnie są pełne właściwości pobudzających mózg. Uważa się, że antocyjany w czereśniach poprawia funkcje poznawcze, zapobiega utracie pamięci i chroni przed chorobą Alzheimera. Polifenole w czereśniach pomagają nam efektywnie przetwarzać nowe informacje i poprawiają komunikację między naszym mózgiem a resztą naszego ciała. Ponadto czereśnie są rzadkim źródłem serotoniny, hormonu znanego z regulowania nastroju i niepokoju. Serotonina w czereśniach współdziała z melatoniną pomagając nam zasnąć i spać lepiej. Witaminy jakie znajdziemy w czereśniach, to: A, B1,B2, B3, B6, C,E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w czereśni to: potas, miedź, mangan, wapń, żelazo, magnez, cynk, sód. Czereśnie posiadają także błonnik.
Składniki jakie będą potrzebne:
Ciasto:
– 3 jajka
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
– 80 g erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 80 g mąki orkiszowej
– 20 g kakao
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
– 500 ml soku z czereśni
– 1 szklanka czereśni ze słoika
– 35 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki żelatyny
– ½ szklanki wrzącej wody
– 200 g kuleczek czekoladowych
– 250 ml śmietany kremówki
– 100 g erytrytolu
– 500 g mascarpone
– 1 łyżeczka wanilii
– płatki migdałowe do posypania
Tortownica o średnicy 26 cm.
Tortownice wyłóż papierem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek.
Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem wody i soli. Następnie dosyp erytrytol i dodaj wanilię. Cały czas miksuj. Pojedynczo dodawaj żółtka. Dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Gotowe ciasto wylej do tortownicy.
Piekarnik nagrzej do 150°C i piecz je przez 25 minut. Wyciągnij i odstaw do ostygnięcia.
Wydrąż biszkopt na środku zostawiając 2 cm od brzegu.
Czereśnie odcedź, a sok odlej do garnka.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 6 łyżkami soku. Pozostały sok zagotuj i następnie wlej sok z mąką, gotuj przez minutę aż zacznie gęstnieć dodaj czereśnie i ściągnij z ognia. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie wylej na ciasto.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę, dodaj mascarpone, ciągle ubijając. Wsyp erytrytol i wanilię. Ubijaj.
Żelatynę rozpuść we wrzątku. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę bitej śmietany z mascarpone i wymieszaj a następnie przelej do miski i kontynuuj miksowanie.
Teraz dodaj kuleczki czekolady i okruszki ciasta. Wymieszaj delikatnie.
Teraz uformuj kopiec na cieście.
Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Upraż płatki migdałowe na suchej patelni i posyp na wierzchu kopca.
Smacznego.
Cudowną rzeczą w tym cieście jest to, że jest ono niesamowicie pyszne i łączy w sobie tyle różnorodnych smaków i konsytencji. Połączenie bitej śmietany z mascarpone w towarzystwie kawałków czekolady. Oj jakie to ciasto jest pyszne. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z czereśniami ze słoika to warto wykorzystać je do tego przepisu. Ten kopiec kreta jest pyszny!
Życzę smacznego.