Kopytka ze szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kopytka ze szpinakiem. Ten przepis na kopytka ze szpinakiem jest gotowy w 30 minut. Kopytka to idealny pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Kopytka z dodatkiem szpinaku, o cudnym zielonym kolorze zachęcają najmłodszych do zjedzenia i jest to sprytny sposób na przemycenie zieleninki. Nie ma wątpliwości, że miękkie, puszyste kopytka to jeden z najlepszych wynalazków wszech czasów. Pyszne połączenie ziemniaków i szpinaku!
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 800 g ugotowanych ziemniaków
– 250 g świeżego szpinaku
– 2 jajka
– sól
– 2 szklanki mąki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe przeciskamy je przez praskę.
Szpinak podsmażamy na suchej patelni by pozbyć się nadmiaru wody. Zajmie to około 5 minut. Następnie przekładamy szpinak do miski i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na puree.
Zmiksowany szpinak dodajemy do ziemniaków, wsypujemy także mąkę i dodajemy jajka oraz sól do smaku. Zaczynamy wyrabiać ciasto.
Odrywamy kawałek ciasta i formujemy wałek. Za pomocą noża kroimy kopytka.
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia gotujemy je przez około 2 – 3 minuty.
Wyciągamy i cieszymy się szpinakowymi kopytkami.
Kopytka ze szpinakiem są pyszne, cudownie pocieszające i stanowią idealny dodatek do obiadu. Połączenie ziemniaków ze szpinakiem to super pomysł na ukrycie zieleniny. Jest to idealne danie dla miłośników ziemniaków i szpinaku. Magia dzieję się na talerzu gdy kładziemy zielone kopytka i polewamy je sosem z dodatkiem mięsa i warzyw lub sosem grzybowy. Chwilo trwaj wiecznie!