Koreańskie placki z cukinii.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koreańskie placki z cukinii. Jakie są Twoje ulubione potrawy z cukinią w roli głównej? Placuszki z cukinii są szybkie i łatwe w przygotowaniu i są niesamowicie pyszne! Te koreańskie placki z cukinii są lekko pikantne, delikatne i każdy ma na nie ochotę. Jest to znakomity sposób na przemycenie niektórych warzyw! Te placuszki są cudownie pożywne, niskokaloryczne i są idealnym sposobem na dodanie więcej warzyw do diety. Zaserwuj je w formie przekąski, przystawki lub jako lekki posiłek!
Post sponsorowany.
Danie przygotowałam na MultiGrillu jest to urządzenie wielofunkcyjne o szerokim zastosowaniu. Czym się charakteryzuje? Bardzo szybko się nagrzewa i bardzo szybko przygotujesz w nim jajko sadzone na śniadanie, ugotujesz zupę czy gulasz. To małe i z wyglądu niepozorne urządzenie może stać się Twoim ulubieńcem w kuchni. Wymieniaj płyty do różnych dań.
Możesz kupić wyciskarkę wolnoobrotową i MultiGrilla poprzez tą stronę wpisując do koszyka „zdrowystyljoanny” i otrzymasz rabat w wysokości 10%.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie są potrzebne:
-1 średnia cukinia
– 1 duża marchewka
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka startego imbiru
– sól, pieprz
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 3 łyżki szczypiorku
– olej do smażenia
– w razie potrzeby ½ szklanki wody
Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej. Posól i odstaw na durszlak na 15 minut.
Następnie wyciśnij sok.
Cukinię i marchewkę przełóż do miski, dodaj mąkę, olej, szczypiorek, starty imbir i posiekany czosnek. Wymieszaj dokładnie, jeśli masa jest zbyt sucha dolej wodę i ponownie wymieszaj.
Rozgrzej olej i za pomocą łyżki nabierz odpowiednią ilość ciasta na placki i smaż na złoty kolor z obu stron.
Placki z cukinią są pysznym przepisem na letnią potrawę, gdzie cukinii mamy pod dostatkiem. Wystarczy kilka składników by cieszyć się tymi pysznymi plackami z cukinią. Te placki są naprawdę łatwe do zrobienia, mają bogaty smak i uwielbiają je nawet najbardziej wybredni smakosze. Jeśli szukasz nowego, smacznego przepisu na cukinię, to te placki z cukinią, marchewką, czosnkiem i imbirem są dla Ciebie!