Koreczki z ogórka i z wędzonym łososiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Koreczki z ogórka i z wędzonym łososiem. Ta łatwa przekąska, która nie wymaga gotowania. To klasyczne połączenie chrupiącego ogórka z cienkimi plasterkami wędzonego łososia i z odrobina śmietankowego serka oraz z dodatkiem koperku. Przekąski z ogórka i łososia są tak smaczne a poza tym ładnie się prezentują. Koreczki idealnie nadają się na lekki poczęstunek i są hitem każdej imprezy i nie martwmy się ich zrobieniem, ponieważ wykonanie tych przekąsek jest bardzo proste i szybkie. Idealna przekąska na Sylwestra.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ogórek
– 1 opakowanie serka śmietankowego
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz
– kilka plasterków wędzonego łososia
– kilka gałązek świeżego koperku
Ogórka obieramy i kroimy na plasterki o grubości około 1 cm.
Koperek siekamy ( zostawiamy troszkę do dekoracji ).
Do miseczki przekładamy serek śmietankowy, dodajemy jogurt grecki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Mieszamy dokładnie.
Na plasterki ogórka za pomocą łyżeczki kładziemy masę serową i na wierzch kładziemy kawałek wędzonego łososia. Całość łączymy za pomocą wykałaczki.
Czyż te przekąski nie wyglądają apetycznie? Sądzę, że tak! Idealnie się sprawdzają na każdej imprezie i nie tylko, ponieważ mogą nam posłużyć jako lekka i smaczna kolacja.