Kotlety ziemniaczane z pieczarkami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Jeśli mamy ochotę na coś pysznego, dlaczego by nie spróbować zrobić kotlety wegetariańskie. Pyszne kotlety ziemniaczane nadziewane farszem pieczarkowym z cebulą. Ważną rzeczą jest, że są one szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu. Idealny obiad postny. Zaletą tych kotletów jest to, że możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami możemy podawać jako danie główne bądź jako podwieczorek. Idealna alternatywa dla mięsnych kotletów. Idealny obiad dla miłośników grzybów.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg ziemniaków
– 200 g pieczarek
– 2 cebule
– 2 jajka
– troszkę posiekanej natki pietruszki
– olej do smażenia
– bułka tarta do panierki
– sól, pieprz
– 1 jajko do panierki
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Następnie gdy lekko przestygną przeciskamy je przez praskę. Dodajemy sól i pieprz oraz rozkłócone jajka. Mieszamy dokładnie.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą usmażone dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Z masy ziemniaczanej robimy kotlety w środek umieszczamy farsz pieczarkowy. Każdy kotlet obtaczamy w jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu krokiety kładziemy na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
W kotletach jest zamknięty achromat i smak pieczarek. Ziemniaki dobrze łączą się pieczarkami, więc danie ma harmonijny smak. Do kotletów możemy użyć kwaśnej śmietany jako sosu, która także idealnie pasuje do kotletów, które stają się jeszcze bardziej smaczniejsze.