Kremowa zapiekanka z indykiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kremowa zapiekanka z indykiem. Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i pożywny obiad? Pyszna zapiekanka jest zawsze super opcją na szybki i zdrowy obiad. Bez makarony, za to z indykiem, cebulą, czosnkiem, brokułami i to wszystko w kremowym sosie. Obiad, który wykonasz bardzo szybko a dzieci będą go wcinały z wielkim apetytem. Ta zapiekanka to strzał w dziesiątkę.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie są potrzebne:
Indyk:
– 900 g piersi z indyka
– ½ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki pieprzu
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 łyżeczka suszonej cebuli
– olej do smażenia
– 500 g brokuła
Sos:
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 2 szklanki mleka
– 1/3 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
– 1 łyżeczka koperku
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
– ½ łyżeczki pieprzu
– 125 ml śmietany 18%
– 1 szklanka sterego sera mozzarella
Wierzch:
– 150 g sera mozzarella
Brokuła ugotuj na parze al dente i odłóż na bok.
Pierś z indyka pokrój w kostkę i dodaj przyprawy, wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż pierś z indyka. Następnie odłóż ją na bok.
Sos:
W pojemniku wymieszaj mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na patelni, dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1 minutę. Następnie wlej bulion warzywny, wymieszaj aż się całość połączy. Wlej mleko i mieszaj.
Dodaj przyprawy pamiętaj o mieszaniu, ponieważ sos zacznie gęstnieć. Doprowadź do lekkiego wrzenia, gotuj przez 5 – 8 minut, aż sos zgęstnieje.
Ściągnij garnek z ognia.
Wsyp starty ser mozzarella mieszaj aż ser się rozpuści, dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj całość.
Naczynie zaroodporne posmaruj tłuszczem i na dno połóż ugotowanego brokuła, następnie usmażoną pierś z indyka. Całość zaleje gęstym sosem i wierzch posyp startym serem mozzarella.
Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową.
Piekarnik nastaw na 180˚C i piecz przez 30 minut. Ściągnij folię i zapiekać przez kolejne 10 minut.
Danie podawaj z kaszą lub ryżem.
Przyblizone kalorie 500 kcal
Zapiekanka z brokułem i indykiem to klasyczne, komfortowe danie, który możesz przygotować na rodzinny obiad. Wypełniona chudym mięsem, brokułem, aromatycznymi przyprawami oraz serem mozzarella, a także ten sos, cudownie kremowy. Ta zapiekanka jest idealnym rozwiązaniem na pracowity dzień. Chwila moment i masz obiad gotowy. Przygotowanie i upieczenie tej prostej zapiekanki z indykiem jest banalnie proste. Zrób koniecznie.