Kremowa zupa chrzanowa z jajkiem i łososiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kremowa zupa chrzanowa z jajkiem i łososiem. Ta pyszna zupa jest bardzo popularna w Austrii. Zupa jest idealnym posiłkiem w chłodne miesiące jak i w okolicach Wielkanocy. Chrzan na wielkanocnym stole to obowiązek i znakomitym pomysłem będzie podanie zupy z dodatkiem chrzanu. Naprawdę uwielbiam tą zupę. Ostrość chrzanu nie jest aż tak silna, z racji, że jest dodatek pora, ziemniaków, marchewki i pietruszki, wszystkie składniki idealnie się równoważą. Całość idealnie komponuje się ze sobą tworząc pyszny rozgrzewający obiad wielkanocny. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i będzie smakować każdemu.
Chrzan jest niedocenianym składnikiem. Ma pewne dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, kwas foliowy, potas,cynk, magnez, mangan i witaminę C. Doskonale sprawdza się w walce z przeziębieniem i wzmacnia układ odpornościowy.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 l bulionu
– biała część pora
– 1 cebula
– 1 korzeń pietruszki
– 2 marchewki
– 8 ziemniaków
– 100 g chrzanu
– 200 ml śmietany 30%
– kilka plasterków wędzonego łososia
– 5 jajek
– 1 łyżeczka suszonego koperku
– natka pietruszki
– sól, pieprz
Jajka ugotuj na twardo.
Warzywa obierz i pokrój na kawałki.
Do garnka wlej bulion i dodaj warzywa. Gotuj aż warzywa zmiękną.
Następnie wymieszaj śmietanę z chramem i wlej do garnka. Przypraw solą i pieprzem.
Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zawartość naczynia.
Dodaj koperek i natkę pietruszki. Wymieszaj.
Zupę rozlej do talerzy udekoruj ugotowanym jajkiem i plasterkiem łososia.
Ten przepis na kremową zupę chrzanową jest wzbogacony jajkiem i wędzonym łososiem co czyni zupę bardziej smaczniejszą i sycącą. Ta kremowa zupa jest niesamowicie zdrowa i wykonasz ją w 20 minut. Kremowy ziemniak, słodka marchewka i ostry chrzan – wyobraź sobie to połączenie smakowe! Jest to typowo komfortowe jedzenie, które znakomicie się sprawdzi na Wielkanoc.