Kremowa zupa szpinakowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kremowa zupa szpinakowa. Zdrowa, pyszna i intensywnie zielona zupa. Ta kremowa zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z dodatkiem ziemniaków, marchewki, czosnku i pietruszki to znakomity pomysł na smaczny i szybki obiad. Świeża zupa szpinakowa jest cudownie pożywna i pyszna, jest również łatwa do wykonania. Kto jest gotowy wprowadzić zupy do swojego menu?
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 korzeń pietruszki
– 2 marchewki
– 2 listki laurowe
– 350 g liści szpinaku
– 4 ziemniaki
– 1 jajko
– porcja rosołowa
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki śmietany
Do garnka nalewamy wodę, dodajemy porcję rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Wyciągamy szumowiny. Dodajemy listki laurowe.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa wkładamy do garnka. Gotujemy około 20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte liście szpinaku. Gotujmy kolejne 10 minut. Wyciągamy listki laurowe i garnek ściągamy z ognia. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz wbijamy jajko. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy zupę na krem.
Garnek ponownie stawiamy na ogniu i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 5 minut.
Ściągamy zupę z ognia i podajemy.
Ta zupa ma olśniewający zielony kolor. Zupa pełna minerałów i żelaza, nie wspominając o cudownym smaku. Czosnek nadaje szpinakowi nowego wymiaru, a dodatek ziemniaków sprawia, że zupa jest bardziej sycąca, niż można by sobie wyobrazić. Jeśli kochamy zupy to tania zupa szpinakowa jest zdrowa, szybka w przygotowaniu i idealnie komponuje się z kromka domowego chleba… czego tu nie kochać?