Kremowe ciasto kokosowe z ekspandowanym prosem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kremowe ciasto kokosowe z ekspandowanym prosem. Jeśli jesteście na diecie i macie ochotę na coś słodkiego i zdrowego jednocześnie to zachęcam do wykonania tego cudownie kremowego ciasta kokosowego z ekspandowanym prosem. Nie potrzebne tu są zdolności kulinarne. Wystarczy iść za wskazówkami poniżej by po niedługim czasie cieszyć się kremowym deserem. Ciasto to wykonane jest ze zdrowych składników z małą zawartością cukru, oczywiście cukier możemy zastąpić stewią lub innym zamiennikiem. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, a efekty są wspaniałe.
Zboża ekspandowane owies, żyto czy proso są poddawane niewielu i bardzo nieszkodliwym procesom. Ekspandowanie polega na tym, że ziarno zboża poddawane jest działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Nie wykorzystuje się w tym procesie żadnych środków chemicznych. Żyto posiada zdolności wzmacniania kości, wątroby oraz nerek. Jest bogate w składniki mineralne takie jak: fluor, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, sód, jod. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej. Jest źródłem bardzo dobrze rozpuszczalnego błonnika, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód ciasta:
– 5 szklanek ekspandowanego prosa
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady
– 1/3 szklanki mleka roślinnego
Masa kokosowa:
– 2 puszki mleczka kokosowego
– ½ szklanki prosa ekspandowanego
– 4 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka kakao
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wkładamy do garnka, dodajemy mleko i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Do miski wsypujemy ekspandowane proso. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do prosa i dokładnie mieszamy. Formę do ciasta smarujemy olejem i wsypujemy czekoladowe proso. Dokładnie ugniatamy spód i zachodzi również na boki tortownicy. Dociskamy mocno i wkładamy do lodówki na godzinę.
Mleczko kokosowe przekładamy do miski (pamiętajmy żeby je trzymać w lodówce przez 48 godzin, wtedy mamy więcej mleczka) i dodajemy cukier puder. Miksujemy zawartość miski przez kilka minut. Na zastygnięty spód czekoladowy kładziemy masę kokosową, wyrównujemy i posypujemy kakao. Ponownie ciasto umieszczamy w lodówce. Po upływie 30 minut jest gotowe do jedzenia.
Ciasto musimy przechowywać w chłodnym miejscu.
Idealny, delikatny kokosowy smak. Bardzo lekka konsystencja. Wspaniałe ciasto.
I co najważniejszy nie ma w nim jajek, mąki.
Zachęcam do wykonania.
Smacznego!
KREMOWE CIASTO KOKOSOWE Z EKSPANDOWANYM PROSEM!