Krewetki kung pao.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Krewetki kung pao. Super łatwe i pełne smaku krewetki kung pao. Lekko słodkie, lekko pikantne, jednym słowem idealny pomysł na obiad. Połączenie ostrości i słodyczy w tym sosie czyni to danie wyjątkowym. Krewetki z dodatkiem warzyw i orzechów nerkowca idealnie komponują się z ryżem lub makaronem ryżowym. Jest to obiad, który syci na długo i jest bardzo zdrowy. Ciesz się smakiem chińskiej kuchni w swoim domu.
A multigrill polecam z całego serca, jeśli chcesz zainwestować w wielofunkcyjne urządzenie to ten multigrill JEST TYM CZEGO POTRZEBUJESZ! Kupisz go tutaj
Śniadania, obiady, ciasto i wiele innych potraw przygotujesz w tym urządzeniu. Sprzęt na lata i jest to opłacalna inwestycja
Zniżka na -10% z kodem ZDROWYSTYLJOANNY
Krewetki są cenione nie tylko za wspaniały smak, ale także za wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Krewetki są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mięso z krewetek jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jedzenie krewetek wzmocni nasz układ odpornościowy. Jod zawarty w skorupiakach wspomaga działanie tarczycy. Witaminy jakie znajdziemy w krewetkach to: B3, B6, B12, PP. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: potas, magnez, selen, cynk, fosfor,jod, wapń, miedź. W ich składzie jeszcze znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Składniki jakie są potrzebne:
– 700 g krewetek
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 1 /4 łyżeczki soli
– 1 cebula
– 3 średnie marchewki
– 2 papryki czerwone
– 1 szklanka nerkowców
Sos:
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka płatków chili
– 2 łyżki białego sezamu
– 125 ml octu ryżowego
– 75 ml sosu sojowego
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki imbiru
– 1/3 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– ½ łyżeczki soli
– ¼ szklanki wody
Sos kung pao:
Ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, mąkę kukurydzianą i sól połącz w miseczce i odłóż na bok.
W rondelku połącz: olej, płatki chili i sezam. Gotuj na małym ogniu aż zacznie delikatnie skwierczeć. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować ściągnij z ognia.
Do garnka dodaj pieprz, czosnek i imbir. Gotuj przez 30 sekund by uwolnić zapach czosnku.
Powoli do rondelka wlej sos z miseczki. Gotuj aż sos zacznie gęstnieć. Odstaw na bok.
Krewetki:
Paprykę i cebulę pokrój w duże kawałki.
Marchewkę pokrój w plasterki.
Krewetki, olej, sól i mąkę kukurydzianą połącz w misce i odłóż na 10 minut.
Rozgrzej płytę Multigrilla, wlej olej (musi być bardzo gorący) wsyp krewetki. Smaż przez 30 sekund bez mieszania. Następnie wymieszaj i smaż aż krewetki będą usmażone.
Dodaj paprykę, marchewkę i cebulę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. A teraz wlej domowy sos kung pao. Wymieszaj by dokładnie wszystkie składniki połączyły się z sosem.
Dodaj orzechy nerkowca i zamieszaj już proza ostatni.
Podawaj na gorąco z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.
Ten przepis na krewetki kung pao z papryką, marchewką, orzechami nerkowca, cebulą, w pysznym sosie jest banalnie łatwy posiłek do zrobienia i co najważniejsze jest to danie niskokaloryczne. Orzechy nerkowca nadają daniu chrupkości, a warzywa dostarczą mnóstwo witamin. Danie to przygotujesz w 20 minut i jest to znakomita opcja obiadu na wynos. Ciesz się niskokalorycznym obiadem już dziś.