Krewetki po meksykańsku.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Krewetki po meksykańsku. Mieszanka czosnku, chili, cebuli nadaje krewetkom mnóstwo smaku, a całe danie z dodatkiem ryżu sprawia, że mamy pyszny i smaczny obiad. Jest to szybki obiad w meksykańskim stylu, wykonany na jednej patelni. Wystarczy kilka podstawowych składników aby cieszyć się smacznymi krewetkami na obiad.
Krewetki są cenione nie tylko za wspaniały smak, ale także za wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Krewetki są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mięso z krewetek jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jedzenie krewetek wzmocni nasz układ odpornościowy. Jod zawarty w skorupiakach wspomaga działanie tarczycy. Witaminy jakie znajdziemy w krewetkach to: B3, B6, B12, PP. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: potas, magnez, selen, cynk, fosfor,jod, wapń, miedź. W ich składzie jeszcze znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g mrożonych krewetek
– 1 ½ łyżeczki chili w proszku
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 2 łyżeczki granulowanego czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 2 papryki czerwone
– 2 papryki jalapenos
– 1 cebula
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 szklanka brązowego ryżu
– 1 puszka pomidorów
– ½ łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka oregano
– 2 szklanki wody
– szczypior do posypania
– kolendra lub pietruszka do posypania
– olej do smażenia
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy krewetki, przyprawiamy: solą, chili, kminkiem i czosnkiem. Smażymy do momentu aż krewetki będą ładnie zarumienione. Patelnie ściągamy z ognia i odstawiamy na bok.
Cebulę, paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek i kolendrę siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, paprykę i jalapenos. Smażymy warzywa około 5 minut. Przyprawiamy je pieprzem, oregano, czosnkiem w proszku. Mieszamy. Dodajemy ryż, pomidory w puszce, wodę oraz fasolę. Mieszamy dokładnie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Mieszamy od czasu do czasu zawartość garnka. W razie potrzeby dolewamy wodę. Pod koniec gotowania dodajemy krewetki i mieszamy.
Rozkładamy danie na talerze i posypujemy szczypiorkiem i kolendrą.
Ta łatwa meksykańska potrawa z krewetkami jest gotowa w 30 minut. Krewetki połączone z ryżem, fasolą, papryką i pomidorami, z dodatkiem chili oraz czosnku stanowią pełnowartościowy posiłek, który syci na bardzo długo. Danie inspirowane meksykańskimi smaki, a dodatek fasoli i ryżu podnoszą smak pysznych krewetek. Pamiętajmy, że takie szybkie obiady są idealna na zapracowany tydzień, więc nie ma na co czekać, wystarczy kupić składniki i do dzieła! Przenieśmy się do Meksyku!