Krewetki w sosie pomidorowym z makaronem z czarnej fasoli.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Krewetki w sosie pomidorowym z makaronem z czarnej fasoli. Jest to niezwykle łatwy i szybki przepis na danie obiadowe. Obiad jest pełen smaku i aromatu świeżej bazylii i pomidorów. Posiłek ten spokojnie może nam zastąpić tradycyjne spaghetti. Jest to idealne danie do zrobienia w jeden z tych gorączkowych, zabieganych i pracowitych dni, kiedy chcemy zjeść coś smacznego i zdrowego, ale nie musimy spędzać wieczności w kuchni.
Krewetki są cenione nie tylko za wspaniały smak, ale także za wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Krewetki są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mięso z krewetek jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jedzenie krewetek wzmocni nasz układ odpornościowy. Jod zawarty w skorupiakach wspomaga działanie tarczycy. Witaminy jakie znajdziemy w krewetkach to: B3, B6, B12, PP. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: potas, magnez, selen, cynk, fosfor,jod, wapń, miedź. W ich składzie jeszcze znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie mrożonych krewetek
– 5 ząbków czosnku
– 1 cebula
– 1 puszka pomidorów
– 2 łyżeczki suszonej bazylii
– makaron z czarnej fasoli
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju
– bazylia do posypania
Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w małą kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Do garnka nalewamy olej i stawiamy na ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek. Lekko podsmażamy, następnie wsypujemy mrożone krewetki. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszona bazylią. Podsmażamy i czekamy aż woda odparuje lub ją ostrożnie olewamy. Na koniec dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy dokładnie zawartość garnka. Przykrywamy i chwilkę dusimy.
Makaron z czarnej fasoli przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany makaron rozkładamy n talerz i polewamy sosem pomidorowo krewetkowym, posypujemy świeżą bazylią.
Bardzo szybki i smaczny obiad. Czasami są takie momenty, że potrzebujemy coś ugotować na szybko i to jest takie danie. Zjemy smacznie i co najważniejsze zdrowo i oto przecież chodzi, by nie zapychać się śmieciowym jedzeniem tylko zjeść wartościowy posiłek.