Krewetki z warzywami w sosie czosnkowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Krewetki z warzywami w sosie czosnkowym. Smaczny, zdrowy obiad w 30 minut? Bardzo proszę! Krewetki z brokułami, papryką, fasolką w soczystym i smacznym sosie czosnkowym. Pyszny, lepki sos który otula krewetki i warzywa, coś wspaniałego. Idealny obiad w ciągu zabieganego tygodnia. Moc warzyw i owoców morza to fantastyczne połączenie. Brokuł, krewetki i sos czosnkowy to obiad, który możemy jeść codziennie, ponieważ jest to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu a także pełne składników odżywczych. Dodajmy trochę ugotowanego ryżu a w mgnieniu oka otrzymamy pyszny obiad.
Krewetki są cenione nie tylko za wspaniały smak, ale także za wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Krewetki są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mięso z krewetek jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jedzenie krewetek wzmocni nasz układ odpornościowy. Jod zawarty w skorupiakach wspomaga działanie tarczycy. Witaminy jakie znajdziemy w krewetkach to: B3, B6, B12, PP. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: potas, magnez, selen, cynk, fosfor,jod, wapń, miedź. W ich składzie jeszcze znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g mrożonych krewetek
– 1 brokuł
– 1 papryka żółta
– 250 g fasoli szparagowej (może być mrożona)
– 4 ząbki czosnku
– olej
Sos:
– ½ szklanki sosu sojowego
– ½ szklanki syropu klonowego lub miodu
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 ząbki czosnku
Do miski wlewamy sos sojowy, czosnek i syrop klonowy. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie mieszamy. Miseczkę odstawiamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy krewetki. Podsmażamy do momentu aż cała woda odparuje i krewetki będą ładnie podsmażone. Następnie dodajemy różyczki brokuła, pokrojoną w słupki paprykę i fasolkę. W razie potrzeby dolewamy olej. Mieszamy zawartość patelni i podsmażamy kilka minut około 5 -10 minut. Następnie dodajemy posiekany czosnek. Smażymy około jedną minutę.
Ogień zmniejszamy na mały płomień i na koniec wlewamy sos sojowy. Mieszamy dokładnie by sos pokrył całą zawartość patelni. Ściągamy z ognia.
Jeśli nie lubimy warzyw al dente to przed włożeniem je do krewetek możemy ugotować je na parze przez kilka minut.
Krewetki podajemy z ryżem.
Krewetki, papryka i brokuły w sosie czosnkowym okaże się jednym z naszych ulubionych pomysłów na szybki i smaczny obiad w dni powszednie. Obiad pełen białka i warzyw oraz bardzo smaczny. Wszystko czego potrzebujemy to krewetki, papryka, fasolka, brokuł, czosnek oraz ryż i nasz obiad gotowy.