Kruche ciasteczka podkowy z makiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kruche ciasteczka podkowy z makiem. Miękkie, kruche i chrupiące, te pyszne ciastka z makiem są bardzo łatwe do zrobienia i idealnie nadają się na Święta Bożego Narodzenia. Te ciasteczka rozpływają się w ustach i są idealne na małą świąteczną przekąskę. Ciasteczka podkowy z dodatkiem maku i gorzkiej czekolady to znakomity dodatek do świątecznego menu. Jeśli szukamy ciasteczek. które są nie tylko pyszne i łatwe do wykonania, ale także nieco bardziej wyrafinowane, te kruche ciasteczka z makiem są właśnie dla nas!
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 2 żółtka
– 1 jajko
– 150 g masła
– 200 g mąki orkiszowej
– 70 g zmielonego maku
– 80 g erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżki mleka
Do miski wkładamy pokrojone w kostkę miękkie masło, jajko, żółtka, aromat waniliowy oraz erytrytol. Całość łączymy. Następnie dodajemy mak, mąkę, proszek do pieczenia. Ponownie łączymy do połączenia się składników. Wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy więcej mąki, jednak nie za dużo aby ciasteczka nie były za twarde.
Z ciasta formujemy kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je na 6 kawałków. Pierwszy kawałek rozwałkowujemy na stolnicy w długi wałek o średnicy małego palca, następnie dzielimy go na paski o długości około 7 cm.
Z każdego paseczka formujemy podkowę i układamy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wyłożyliśmy pergaminem. Miedzy ciasteczkami zostawiamy odstęp ponieważ troszkę urosną.
Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
Przystępujemy do wykonania polewy. W kąpieli wodnej łączymy kawałki czekolady z olejem i mlekiem. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Upieczone ciasteczka zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia polewy.
Jeśli jesteśmy fanami ciasteczek i maku to koniecznie wykonajmy te piękne maleństwa. Ciasteczka są bardzo pyszne, z dodatkowym subtelnym smakiem i chrupkim makiem. Wyższa zawartość tłuszczu z masła sprawia, że te ciasteczka są idealnie delikatne. Kruche ciasteczka mają wyraźny, pyszny, maślany smak, który pokochamy i będziemy zajadać się świątecznymi ciasteczkami z makiem.