Kurczak z ryżem w sosie pomidorowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kurczak z ryżem w sosie pomidorowym. Czas na obiad, cała rodzina głodna i czeka z niecierpliwością. A my wyciągamy z piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione idealnie pieczonymi udkami z kurczaka z ryżem. Chrupiący, pieczony kurczak z ryżem pomidorowym i świeżą bazylią. Świetny posiłek gdy chcemy coś prostego, szybkiego i pysznego. Resztki nie stanowią problemu, ponieważ to danie smakuje jeszcze lepiej następnego dnia.
Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie ryżu wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed wolnymi rodnikami. Może chronić przed nowotworem. Witaminy jakie znajdziemy w ryżu to: B1, B2, B5, B6, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, selen, potas. Znajdziemy w nim także błonnik.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 udka z kurczaka
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– olej do smażenia
– 1 żółta papryka
– 400 g pomidorów z puszki
– 1 1/3 szklanki ryżu
– 2 szklani wody
– 1/3 szklanki bazylii
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i smażymy udka z kurczak ok 4 minut. Podsmażonego kurczaka ściągamy z patelni i odkładamy na talerz z boku.
Czosnek siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przekładamy na patelnię i smażymy ok 30 sekund następnie dodajemy paprykę i cebulę. Smażymy krótko, około 3 minut. Do lekko podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki, ryż i wodę. Mieszamy. Przyprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10 minut.
Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy świeżą bazylie mieszamy i na wierzch kładziemy podsmażone udka z kurczaka. Przykrywamy pokrywką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190°C.
Gotowe danie posypujemy świeżą bazylią.
Smaczne i zdrowe danie obiadowe. Delikatne mięso i ryż przepełniony smakiem pomidorów a do tego świeżość mięty. Smacznie, zdrowo, kolorowo.